Andra nyheter

Sm-guld till erik nilsson!

Mycket välförtjänt har Erik Nilsson äntligen tagit sin första SM-medalj och det var ingen mindre än guld. Erik har tränat i närmare 20 år men aldrig riktigt kommit igång med tävlandet då han tidigare inte varit så intresserad och även haft en del tävlingsnerver att lugna. Så det är egentligen först senaste åren han tävlat och nu hade han alltså kvalat in som en av fyra personer till SM i jujutsu.

Tävlingen gick i samband med SM-veckan i Örebro. Jujutsun arrangerade sin tävling tillsammans med thaiboxningen. 

Erik gick sin första match mot Jonatan Eriksson från Linköping. Erik var ganska spänd i inledningen av matchen och inledde försiktigt med lite slag och sparkar. Han har tränat mycket kast senaste tiden och ville gärna få ut mesta möjliga av den biten men hade svårt att komma igång där. Det blir någon poäng på ett skulderkast. Efter någon minut så sätter han en mycket bra O soto gari men blir varnad då han kastade motståndaren utanför mattan. 

Erik drar ifrån i poäng men får aldrig riktigt till sina favorittekniker. På det stora hela är det ändå en väl genomförd match där han gör det han kan och till slut vinner med 10-3. 

Under pausen pratar vi lite om att hans motståndare i finalen, Adam Billger från Göteborg, kommer att attackera mer än vad Jonatan gjorde i semifinalen. Därför måste Erik få igång fotarbetet lite och vara beredd på att stoppa Adam med kontringar. 

När matchen startar är Erik otroligt laddad och vill verkligen vinna. Efter varsitt slag så leder Adam med 0-2 men dom kommer ganska fort ned på mattan efter ett misslyckat kastförsök av Adam. Båda två går på ett fotlås men Erik är den som går segrande ur den striden. Det står då alltså 3-2 till Erik. 

Erik får in något slag mot Adam och sedan hamnar dom på golvet igen och Erik sätter ett rakt armlås vilket gör att han nu är i ledningen med 7-2. Det börjar bli tufft för Adam. Han har dock inte gett upp utan båda två jobbar på bra med slag, sparkar och kastförsök. 

Till slut sätter Erik sin fina O soto gari igen och den här gånger ger det honom ett SM-guld istället för en varning. Då Erik tagit full poäng (ippon) i alla tre delarna så vinner han matchen på teknisk överlägsenhet efter 1:41 min. Han fick kämpa för segern men gjorde det med bravur. 

Ett stort grattis till Erik som verkligen har kämpat för det här! 

Alexander Ferm var coach till Erik och dom hittade ett bra samarbete vilket är viktigt för att lyckas på tävlingsmattan. 

Med på tävlingen var även Kristoffer Sundström som var domare. Han är numera en av Sveriges högst rankade aktiva domare med sin Continental B-licens. 

Jonathan Askesjö var med som moraliskt stöd till Erik, chaufför, fotograf och expertkommentator för SVT. 

För dig som vill se alla matcher igen finns sändningen här. Det är blandat med thaiboxning varannan match. 
http://www.svtplay.se/video/2597093/sm-veckan-kampsportsgala-thaiboxning-och-ju-jutsu/sm-veckan-kamp...

Syns på mattan!